Saturday, May 17, 2014

Bahagia itu Sederhana

Assalamualaikum,

Alhamdulilah. Rasa lega dapat meluahkan perasaan di sini. Terima kasih kepada SEMUA yang memberi kata-kata semangat dan doa. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

Sekarang FAD sedang sibukkan diri. Sibukkan diri dengan pelbagai perkara sehingga FAD letih untuk merasa sedih. Sufi membuatkan FAD terasa dekat dengan kematian. Syukur, Allah beri FAD ujian ini. ***kekadang Allah jadikan sesuatu itu berlaku, walaupun pada diri sendiri atau orang lain supaya orang sekeliling dapat melihat dan memerhati, yang masih hidup hatinya dapat mengambil pengajaran. Calm and learn. ***

Di sini, dugaan FAD. Di sana dugaan mereka. Di luar dugaan masing-masing.

Yang berlalu biarlah berlalu. Soalan, 'bila nak ada anak lagi', diluar pengentahuan FAD. Allahua'lam, FAD mohon doa kalian. Amin.

Hampir 3 bulan berlalu dengan kisah terindah ini, sedar tak sedar FAD sudah pun setahun bergelar isteri kepada my zauji.

26/5/2013 - 26/5/2014
Subhanallah, maka nikmat Allah manakah yang kau mampu dustakan. Sudah setahun. Bersyukur, kerana Allah pinjamkan bahagia yang sedarhana ini. Ulang tahun pertama, FAD anggap Allah bagi peluang untuk kami berdua honeymoon lagi. Hidup berdua walaupun dalam hati kami tetap dan sentiasa ada seorang ahli sufi.

Ramai yang memilih untuk memperihati tarikh perkahwinan masing-masing, tapi bagi FAD, FAD lebih suka memperingati saat dan detik ketika mana FAD disahkan menjadi isteri kepada Muhammad Sholeh, iaitu detik 11.15 pagi setiap 26hb 5.

Recap semula setahun lepas, semuanya berjalan lancar seperti dirancang. Kami mengambil yang wajib sahaja. Tiada photographer diupah, semua gambar ambil sendiri. Make up nipis-nipis je, tiada majlis sambut menantu sebab kami buat 1 majlis bersama, dan semua yang berlaku hanya part wajib sahaja. Itulah impian perkawinan kami. Semoga perkahwinan ini lebih diberkati olehNya.

FAD decide for first time anniversary ni, FAD nak yang simple tapi valuable. Sebab dah set dalam kepala, tak nak membazir duit untuk celebrate dekat tempat/benda yang mahal-mahal. Tapi entahlah, kalau rasa nak pergi berjalan, mungkin diam-diam pergi, diam-diam dah balik. FAD tak minta apa-apa hadiah dari Sholeh, begitu juga dia. Cukuplah kami dapat spend time bersama. So, a few days before our anniversary date, FAD pun carilah idea. Ideanya, nak buat 1 video cute untuk Sholeh. Saja je suka-suka. So, FAD decide nak buat stop motion video, khas untuk Sholeh.


Itu video wish FAD untuk Sholeh. Takde apa nak bagi kat dia. Mungkin dia balik outstation nanti FAD nak masak ayam goreng kegemarannya. Doa FAD, semoga Sholeh sentisa menjaga FAD dengan cara yang paling indah. Amin Amin Amin.

Sekali lagi, terima kasih Allah untuk bahagia yang sederhana ini.



p/s:
Selamat hari ibu buat semua ibu-ibu. Hargai ibu yang berjuang melahirkan kita!. Allah tidak akan bagi pahala syahid kalau perjuangan itu kecil.


3 comments:

chuya - the mother of A's said...

Happy anniversary fad..

asyikin ishak said...

Fad... terharu aq fad.. aq doakn yg tebaik kau n family...

Anonymous said...

Akak suka bc blog fad walau x mngenali. Bg akak..fad seorg yg tabah